Vernieuwing riolering Turnhoutsebaan in stationsomgeving

  • 1 augustus 2022

De riolering in de omgeving van het Stationsplein en onder de Turnhoutsebaan is aan vervanging toe. De riolering wordt vanaf augustus vervangen door een gescheiden rioleringsstelsel. Daardoor is de stationsomgeving voor doorgaand verkeer enkel bereikbaar via de omleiding Fort Leopoldlaan – Citadellaan – Turnhoutsebaan.

In samenwerking met de stad Diest voert Aquafin vernieuwingswerken uit aan de riolering van een gedeelte van de Turnhoutsebaan, gelegen aan het Stationsplein. Er wordt een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Daarbij worden afvalwater en regenwater apart afgevoerd. De werken gaan van start na de bouwvakantie - op 1 augustus 2022 - en zullen ongeveer 11 maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden.

Het afvalwater wordt van de woningen langs de Turnhoutsebaan (tot huisnummer 20) en het stationsgebouw afgevoerd naar de rioolzuiveringsinstallatie in Diest. Daar wordt het afvalwater na zuivering geloosd in de Demer. Voor de afvoer van het regenwater worden nieuwe poreuze buizen aangelegd, die worden ingezet om het water te infiltreren en te bufferen.

Werken verlopen in verschillende fases

De werken zullen in twee fases verlopen. In een eerste fase wordt er gewerkt ter hoogte van het nieuwe busstation, tot ongeveer half oktober. In fase 2 volgt het stuk van aan het stationsplein tot aan de aansluiting met de Antwerpsestraat. Vanaf januari 2023 wordt er tot aan het bouwverlof (juli 2023) gewerkt ter hoogte van het stationsplein. Gelijktijdig met fase 2 wordt er archeologisch onderzoek uitgevoerd ter hoogte van het stationsplein. Het stationsplein zal dan niet meer bereikbaar zijn voor gemotoriseerd verkeer.

Tijdens de werken is enkel plaatselijk verkeer mogelijk op de Turnhoutsebaan. Voor doorgaand verkeer is een omleiding voorzien via de Fort Leopoldlaan, naar de Citadellaan tot aan de rotonde en zo terug naar de Turnhoutsebaan.

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'diest mijn stad Heraanleg stationsomgeving Werfzone: Turnhoutsebaan onderbroken voor rioleringswerken Fort eopoldlaan Omleiding naar Stationsparking via Leopoldlaan Citadellaan Zwartebeekplein en Kiss Ride bereikbaar Voetgangersen fietsers kunnen de werken altijd voorbij Fabrieksstraat STATIONSPARKING Turnhoutsebaan KISS RIDE Werfzone n ZWARTI TEBEEK- PLEIN Antwerpsestraat Antwer Antwerpsestraat Schoonaerde Citadellaan Nijverheidslaan Nijverheidslaan Oude Tramweg Allenstraat Verversgracht Kluisbergstraat Statiestraat o. anaudenhovelaan Bogaardenstraat Begijnenstraat Boudewijnvest Vallel PARK CERCKEL AZ DIEST Theysstraat BEGIJNHOF'

Na de rioleringswerken wordt er nieuwe verharding aangelegd in asfalt en worden de voetpaden vernieuwd.

 

Vernieuwde stationsomgeving

De vernieuwing van de Turnhoutsebaan kadert in een volledige heraanleg van het stationsplein. Samen met partners NMBS, Infrabel, De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse Milieumaatschappij, Interleuven en de provincie Vlaams-Brabant werkt de stad er aan een functioneel en toegankelijk mobiliteitsknooppunt.

Contact

Communicatie
Grote Markt 1
3290 Diest
België
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
Gesloten
zaterdagsluiting
Gesloten
Gesloten
(O.L.V. Hemelvaart)
09:00 - 12:30
16:00 - 19:00
09:00 - 12:30
Warning 13 augustus gesloten
Warning 15 augustus gesloten