Zoetigheden
De zoetebekjes worden in Diest ook zeker niet vergeten. Vanaf mei kan je in verschillende restaurants terecht voor hét streekgerecht bij uitstek, de Diesterse kruidkoek. Dit is een pannenkoek met boerenwormkruid of reynvaert.
Diestse Halve Maantjes van Stuckens
Ambachtelijk bereide koekjes in drie smaken: chocolade en vanille, appelsien (Oranjestad) en speculaas.
Diestse Kruidkoek
In de lente pleeght men van de teere bladerkens van dit cruydt, sooi het erst uyt der aerden komst, en noch mals is, met eyeren koeckskens te maken…! Aldus verwees Rembert Dodoens, vermaarde kruidenkundige, reeds in 1550 naar een eeuwenoud volksgebruik in de streek van Diest om met Reynvaert (Boerenwormkruid) in het vroege voorjaar pannenkoeken te bakken. De Confrerie van den cruydtcoeck ondersteunt deze eetgewoonte om Diest als bakermat voor het bereiden van de reynvaertkoek te promoten.