Meldpunt dierenwelzijn

Verwaarlozing van dieren

Problemen met dierenwelzijn in Vlaanderen kan je melden via het online meldingsformulier voor verwaarloosde of mishandelde dieren, maar alleen als jij de eigenaar van het dier kent. Ken je de eigenaar niet of is de situatie heel dringend of gevaarlijk, dan neem je contact op met de politie (013 35 87 76 of in dringende gevallen 101) of je meldt het aan onze diensten via het meldpunt van de stad Diest. Je duidt dan bij leefomgeving dierenwelzijn aan.

Wat kan je melden?

  • Dierenmishandeling in woningen, kwekerijen, dierentuinen, asielen, weides, pensions, kermissen, ...
  • Dierenverwaarlozing 
  • Problemen met de verkoop van dieren.
  • Katten en honden die door particulieren te koop worden aangeboden op sociale media (bijv. Facebook) of zoekertjes-websites (bijv. Kapaza).

Probeer het formulier zo nauwkeurig mogelijk in te vullen. Dit is belangrijk om het dier snel te kunnen vinden. Anonieme meldingen kunnen niet behandeld worden, maar discretie wordt verzekerd.

Zwerfkatten

Stad Diest werkt sinds 2012 samen met de vrijwilligers van Noodopvang Demerkat om het zwerfkattenprobleem op een diervriendelijke manier aan te pakken.
 
Wilde zwerfkatten worden gevangen, onderzocht, onvruchtbaar gemaakt en behandeld tegen vlooien en wormen. Ze krijgen bovendien een oorknip. Vervolgens worden ze terug uitgezet op de plaats van vangst.
 
Voor zwerfkittens heeft Noodopvang Demerkat een eigen opvang waar de dieren verzorgd en gesocialiseerd worden tot ze klaar zijn voor adoptie door hun definitieve baasjes.

Wat kan jij doen?

Laat je eigen huiskat steriliseren of castreren. Sterilisatie vermindert bij kattinnen de kans op baarmoederaandoeningen en melkkliertumoren. Castratie doet bij katers in vele gevallen sproeigedrag verdwijnen.
 
Heb je een zwerfkat zonder oorknip opgemerkt? Meld dit meteen via het online meldingsformulier, via e-mail of via het gratis nummer 0800 93 473.
 
Heb je een nestje jonge kittens opgemerkt? Wees dan extra waakzaam en meld dit onmiddellijk. Neem de kittens niet zomaar weg want mogelijk is de moederkat nog in de buurt. Kittens tot een leeftijd van 6 à 7 weken kunnen nog goed gesocialiseerd worden, dus het is heel erg belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden.
 
Wil je graag een achtergelaten katje adopteren? Of wil je de activiteiten van het zwerfkattenproject van naderbij volgen? Neem dan een kijkje op http://www.facebook.com/ZwerfkattenprojectDiest of http://www.NoodopvangDemerkat.be.  Noodopvang Demerkat is steeds op zoek naar vrijwilligers en tijdelijke opvanggezinnen voor kittens. Ook op https://www.adopteereendier.be kan je op zoek gaan naar een adoptiedier.

Loslopende honden

In feite moet je je hond op het openbaar domein steeds aan de lijn houden. Als je ernstige overlast ondervindt van loslopende honden, of je treft ergens een achtergelaten hond aan, dan kan je dat rechtstreeks melden aan de politie.
Overweeg je de aanschaf van een hond? Bedenk dan dat er vele honden in asielen zitten die hopen op een nieuw baasje. Neem een kijkje op https://www.adopteereendier.be of neem rechtstreeks contact op met een asiel in je buurt.

Paardenwelzijn, - gezondheid en –verzorging

Een paard, pony of ezel gezond en tevreden houden is absoluut niet vanzelfsprekend. Als houder van zo’n prachtig dier stel je jezelf best optimaal op de  hoogte om met de hulp van je dierenarts, hoefsmid,... een maximaal welzijn voor je dier na te streven.

Op de website https://paarden.vlaanderen kom je meer te weten over besmettelijke ziekten, hoefverzorging, vaccinatie, ontworming, EHBO, giftige planten, voeding, huisvesting,...

Contact

Milieu en groen
Grote Markt 1
3290 Diest
België
013 31 21 21
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
16:00 - 19:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak