Conformiteitsattest

Wat

Als eigenaar-verhuurder kan je bij de gemeente een conformiteitsattest aanvragen. Dit document toont aan dat de huurwoning voldoet aan de vereiste woningkwaliteitsnormen.   
Elke eigenaar van een huurwoning kan het conformiteitsattest aanvragen. De gemeente kan het afleveren bij opheffing van een besluit ongeschikt-/onbewoonbaarheid en kan het ook verplichten in specifieke situaties. 

Het conformiteitsattest is 10 jaar geldig tenzij er een beperking van de geldigheidsduur van toepassing is (zie verder).

Procedure

Je vraagt het attest aan bij de gemeente. Dit doe je door een e-mail te sturen of door te bellen naar 0473/859 970. De burgemeester spreekt zich binnen de 60 dagen uit aan de hand van het technisch verslag van een gemeentelijke woningcontroleur. 

Neemt de burgemeester geen beslissing of weigert hij de afgifte van het attest? Dan kan je binnen 30 dagen een nieuwe aanvraag doen bij de afdeling Woningkwaliteit van Wonen-Vlaanderen. 

Kostprijs

Het afleveren van een conformiteitsattest is gratis voor woningen in Diest.

Beperking van de geldigheidsduur

In Diest gelden de volgende beperkingen van de geldigheidsduur van conformiteitsattesten:

  • Een beperking van de geldigheidsduur tot 5 jaar indien er in het technisch verslag in de categorie I "klein gebrek" 2 gebreken worden vastgesteld;
  • Een beperking van de geldigheidsduur tot 3 jaar indien er in het technisch verslag in de categorie I "klein gebrek" 3 gebreken of meer worden vastgesteld;
  • Een beperking van de geldigheidsduur tot 1 jaar indien er in het technisch verslag in de categorie I "klein gebrek" minstens 1 gebrek onder de noemer "vochtschade" wordt vastgesteld;
  • Een beperking van de geldigheidsduur tot 31 december 2022 wanneer er volgens het technisch verslag de woning niet de vereiste dubbele beglazing bezit en hierdoor in deze rubliek aangekruist werd als categorie I "klein gebrek". 

Nuttige informatie

Wat is een conformiteitsattest?

Wat als mijn woning niet in orde is?

Contact

Woonloket
Grote markt 1
3290 Diest
België
Gesloten
09:00 - 12:30
Op afspraak, Stadhuis Diest
Gesloten
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:00
Op afspraak, Stadhuis Diest
16:00 - 19:00
Elke tweede en vierde dinsdag van de maand op afspraak