Inclusieve harmonie Dorna Musica wint Diestse Toegankelijkheidsprijs

  • 17 juni 2022

Op 16 juni heeft Dorna Musica de Toegankelijkheidsprijs van de stad Diest en de G-krachtraad gewonnen. De harmonie heeft een open werking voor kinderen met een handicap.

De Toegankelijkheidsprijs in Diest werd in het leven geroepen om initiatieven in de kijker te zetten die van de stad een meer toegankelijke plaats maken voor iedereen. De prijs ging dit jaar naar Dorna Musica. Die geeft onder de koepel van de Harmonie van Deurne muziekinitiatie aan jonge muzikanten.

Ook kinderen met een handicap zijn er welkom. Zij nemen deel aan de reguliere werking: de wekelijkse repetities, optredens en het jaarlijkse kamp. Indien nodig wordt er gezorgd voor extra begeleiding, aangepaste partituren of lessen in kleine groepjes in een prikkelarme ruimte.

“Muziek heeft geen beperkingen, enkel maar mogelijkheden, ook voor mensen met een handicap”, reageert Evy Kemps van Dorna Musica. “De uitdaging voor ons en de hele maatschappij is om de mogelijkheden te ontdekken, te laten groeien en juist in te zetten. Dat is ook wat we nastreven bij onze muziekvereniging Sint-Isidorus Deurne, en zeker bij de jeugdafdeling Dorna Musica: muziek toegankelijk voor iedereen!”

Omgeving zonder drempels

Diest streeft ernaar een stad te zijn die toegankelijk is voor iedereen. Organisaties, diensten, bedrijven … konden innovatieve projecten indienen voor de Toegankelijkheidsprijs die de bereikbaarheid of gebruiksvriendelijkheid van gebouwen, diensten of voorzieningen verhogen. Een omgeving zonder drempels maakt immers het verschil tussen meedoen en niet meedoen, en tussen inclusie en uitsluiting. “Toegankelijkheid leid tot een inclusieve warme samenleving”, vindt Rosa Geeraerts, voorzitter van de G-krachtraad, “waar iedereen evenwaardig is.”

Dorna Musica wint naast een plek in de spotlight en een trofee ook een Diests Cadoosje ter waarde van 250 euro, dat bij tal van lokale handelaars gebruikt kan worden.

Kandidaten

Drie andere kandidaten kwamen dit jaar ook in aanmerking voor de Toegankelijkheidsprijs.

  • ‘Ontmoet de beweging’ is een samenwerking tussen de sportdienst en de dienst Diversiteit die sportactiviteiten op maat aanbiedt aan verschillende doelgroepen. ‘Ontmoet de beweging’ ontving een eervolle vermelding.
  • De uitbaters van Dagbladhandel Ridel legden een hellend vlak aan in hun winkel en aan de zijingang, om die toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers of mensen met een rollator.
  • Bij de aanleg van een nieuw terras hielden de uitbaters van Café ’t Sok expliciet rekening met rolstoeltoegankelijkheid.

Contact

Communicatie
Grote Markt 1
3290 Diest
België
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
16:00 - 19:00
Warning 11 juli gesloten