Renovatie Grote Steunbeer

Beschrijving

Wat?

Het water dat nu door de Demer stroomt, komt niet van de Demer zelf, maar van de nabijgelegen Begijnebeek. Het waterpeil van de echte Demer stroomopwaarts van Diest ligt namelijk te laag. Met de restauratie van de Grote Steunbeer, een historische stuwconstructie op de omgelegde Demer aan de Saspoort, wil de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) het waterpeil verhogen en de rivier weer écht door de stad leiden. Bovendien zal de renovatie de natuur in de omgeving een boost geven en de waterveiligheid en de beleving verhogen.

OPGELET! Door de recente wateroverlast is er onzekerheid over de timing en planning van de werken.

Verwachte hinder tijdens de werken

Fase 1 - Grote Steunbeer: maandag 9 augustus 2021 tot eind februari 2022

Het fiets- en wandelpad aan Saspoort in Diest wordt afgesloten vanaf de Wijerstraat tot aan de Omer Vanaudenhovelaan (R26).

Fietsers en wandelaars die van Schaffen richting Diest centrum komen of omgekeerd moeten een omleiding volgen via Schoonaerde (N29). Deze omleiding geldt tot eind februari 2022.

VMM omleiding grote steunbeer 1

 

Fase 2 - Verbinding Demer en Begijnebeek

Vanaf vrijdag 24 september tot en met vrijdag 19 november wordt de Omer Vanaudenhovelaan (R26) afgesloten vanaf de Schaffensestraat tot aan de Pesthuizenstraat.

Doorgaand gemotoriseerd verkeer volgt in beide richtingen een omleiding via de andere zijde van de Ring (R26). De Schaffensepoort en Ezeldijk zijn bereikbaar vanaf de zijde van Schaffen. De Warande en De Halve Maan zijn dan weer bereikbaar vanaf de zijde van Webbekom.

Het openbaar vervoer volgt net als het gemotoriseerd doorgaand verkeer een omleiding via de andere zijde van de Ring (R26). Meer informatie vind je op de website van De Lijn.

Fietsers en wandelaars kunnen via de Ring rond Diest binnendoor de Pesthuizenstraat, Bruidstraat en Schaffensestraat nemen. Om te vermijden dat gemotoriseerd verkeer deze route volgt, is een deel van de Schaffensestraat enkelrichting gemaakt.

VMM omleiding grote steunbeer 2

Fase 3 - Verbinding Demer en Begijnebeek

Van maandag 22 november 2021 tot en met 15 februari 2022 geldt er eenrichtingsverkeer op de Omer Vanaudenhovelaan vanaf de Pesthuizenstraat tot aan de Schaffensestraat. Het verkeer komende van Webbekom kan de ring rechtsaf opslaan richting het station. Komende van Schaffen volg je de omleiding op de ring via de Fort Leopoldlaan.

Het openbaar vervoer neemt de andere zijde van de Ring (R26) en dit in beide richtingen. Meer informatie vind je op de website van De Lijn.

VMM omleiding grote steunbeer 3

Contact

Milieu en groen
Grote Markt 1
3290 Diest
België
013 31 21 21
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
16:00 - 19:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak