Renovatie Grote Steunbeer

Beschrijving

Wat?

Het water dat nu door de Demer stroomt, komt niet van de Demer zelf, maar van de nabijgelegen Begijnebeek. Het waterpeil van de echte Demer stroomopwaarts van Diest ligt namelijk te laag. Met de restauratie van de Grote Steunbeer, een historische stuwconstructie op de omgelegde Demer aan de Saspoort, wil de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) het waterpeil verhogen en de rivier weer écht door de stad leiden. Bovendien zal de renovatie de natuur in de omgeving een boost geven en de waterveiligheid en de beleving verhogen.

Heropstart waterwerken vanaf 25 april

Fase 1 - Inname van één rijstrook op Omer Vanaudenhovelaan (R26)

25 april 2022 tot midden mei 2022

Vanaf maandag 25 april 2022 worden de werken aan de Grote Steunbeer hervat. In deze fase worden de funderingen van de reeds aangebrachte kokers verstevigd.

Daarvoor moet de rijstrook aan de kant van de Saspoort (Grote Steunbeer) op de Omer Vanaudenhovelaan worden ingenomen.

Verwachte hinder

 • Gemotoriseerd verkeer
  Op de Omer Vanaudenhovelaan wordt er beurtelings verkeer met verkeerslichten ingevoerd.
 • Fietsers
  Fietsers komende van Schaffen richting het centrum van Diest blijven de huidige omleiding via Schoonaerde (N29) volgen. Fietsers op de Omer Vanaudenhovelaan fietsen ter hoogte van de werfzone in beide richtingen aan de binnenkant van de ring. Veilig oversteken kan ter hoogte van de Pesthuizenstraat en de Schaffensepoort.
Heropstart werken Aangepast plan Fietsomleiding
 • Openbaar vervoer
  De routes van De Lijn veranderen tijdens deze fase niet. Meer informatie vind je op de website van De Lijn.

Fase 2 - Afsluiten van Omer Vanaudenhovelaan (R26)

Van 16 mei tot midden juni 2022

Vanaf maandag 16 mei plaatsen we de kokers die onder de Omer Vanaudenhovelaan doorgaan. Hiervoor wordt de Omer Vanaudenhovelaan volledig afgesloten vanaf de Schaffensestraat tot aan de Pesthuizenstraat.

Verwachte hinder

 • Gemotoriseerd verkeer
  Gemotoriseerd verkeer volgt in beide richtingen een omleiding via de andere zijde van de ring. De Schaffensestraat en Ezeldijk blijven bereikbaar vanaf het Weerstandsplein (kant station). De Warande en de Halve Maan blijven bereikbaar uit de richting van Webbekom (Hasseltse poort).

  Op een deel van de parkeerplaatsen ter hoogte van Ezeldijk geldt een parkeerverbod om de werken veilig te kunnen uitvoeren.
 • Fietsers en voetgangers
  Fietsers en voetgangers nemen via de R26 binnendoor de Pesthuizenstraat, de Bruidstraat en de Schaffensestraat of omgekeerd.
 • Openbaar vervoer
  Het openbaar vervoer volgt dezelfde omleiding als het gemotoriseerd doorgaand verkeer. Meer informatie over de routes en de haltes die worden bediend, vind je op de website van De Lijn.
   
Grote steunbeer fase 2

Fase 3 - Inname van één rijstrook op Omer Vanaudenhovelaan (R26)

Midden juni tot en met begin september 2022

Vanaf midden juni 2022 wordt er gewerkt aan de zijde van de Ezeldijk. In deze fase wordt de binnenzijde van de Omer Vanaudehovelaan ter hoogte van Ezeldijk ingenomen als werfzone.

Verwachte hinder

 • Gemotoriseerd verkeer
  Op de Omer Vanaudenhovelaan wordt er opnieuw beurtelings verkeer met verkeerslichten ingevoerd.
 • Fietsers
  Er wordt tijdelijk een dubbelrichtingsfietspad aangelegd op de Omer Vanaudenhovelaan aan de zijde van de Saspoort (Grote Steunbeer).

  Fietsers komende van Schaffen richting het centrum van Diest kunnen daardoor opnieuw de route via de Saspoort volgen. Opgelet: door de werken ter hoogte van Ezeldijk, kan je de Omer Vanaudenhovelaan niet oversteken, maar enkel links of rechts de Omer Vanaudenhovelaan op fietsen via het tijdelijk dubbelrichtingsfietspad.

  De exacte data van deze fase in de werken en een routeplan volgen later.
 • Openbaar vervoer
  De routes van De Lijn veranderen tijdens deze fase niet. Meer informatie vind je op de website van De Lijn.

Contact

Milieu en groen
Grote Markt 1
3290 Diest
België
013 31 21 21
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
16:00 - 19:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak
Warning 26 mei gesloten