Diest trotse gastgemeente voor Merodehappening 2022

 • 6 mei 2022

Dit jaar zal de Merodehappening op 15 mei plaatsvinden in gaststad Diest. Het evenement zet de troeven van Landschapspark de Merode in de kijker.

Na een pauze van twee jaar organiseert het partnerschap van Landschapspark de Merode opnieuw een Merodehappening. Dit jaarlijkse familie-evenement vindt beurtelings plaats in een van de negen Merodegemeenten. Duizenden bezoekers krijgen er de kans om kennis te maken met de troeven van het Merodegebied.

Met muziek, erfgoedprikkels, natuurbeleving en heerlijke streekproducten zijn alle ingrediënten aanwezig voor een sfeervolle beleving van het gebied. De editie van dit jaar zal doorgaan op 15 mei op twee toplocaties: het historische Begijnhof en het prachtige Webbekoms Broek.

Wat staat er op het programma? Van 13 tot 18 uur kan je op het Begijnhof een belevingsmarkt bezoeken, met randanimatie. De natuuractiviteiten in het Webbekoms Broek starten al in de voormiddag. Het volledige programma vind je op www.landschapsparkdemerode.be/merodehappening.

Landschapspark de Merode

Op de grens van de drie provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg ligt Landschapspark de Merode. Natuurgebieden, bossen, woonkernen en open velden wisselen er af met een enorme rijkdom aan erfgoed. Al dit moois uit het verleden wordt vandaag gekoesterd door een ambitieus partnerschap binnen de Merode vzw, een samenwerkingsverband tussen de drie provincies, negen gemeentebesturen, de Vlaamse Overheid, natuur- en landbouworganisaties, en private partners zoals de abdijen van Averbode en Tongerlo, en de vzw Merode Ondernemers.

Samen engageren deze partners zich al meer dan 15 jaar voor een kwaliteitsvolle ontwikkeling van het Merodegebied, volgens de principes van een landschapspark, met verwevenheid van de verschillende ruimtelijke functies. Tijdens de Merodehappening zetten de partners hun samenwerking en de troeven van het Merodegebied met enthousiasme in de kijker.

Wat is een landschapspark?

Een landschapspark is gekenmerkt door de aanwezigheid van bijzondere cultuurlandschappen: in de loop van de tijd heeft de interactie tussen mens en natuur ervoor gezorgd dat er een landschap is ontstaan met een uitgesproken en bijzonder karakter. In Landschapspark de Merode is het cultuurlandschap voor een groot deel gevormd door de aanwezigheid van kerk en adel, met name de norbertijnen in Averbode en Tongerlo, en de adellijke familie de Merode.

Een tweede kenmerk van een landschapspark is de verwevenheid van functies. Natuur, recreatief medegebruik, landbouw en erfgoed zijn belangrijk, net als wonen, toerisme en bedrijvigheid. Daarin verschilt een landschapspark bijvoorbeeld met een nationaal park, waar natuur het hoofddoel is. Ook bij de verdere ontwikkeling van het landschapspark moeten deze verschillende functies hand in hand gaan.

Landschapspark de Merode is een samenwerkingsverband tussen Provincie Antwerpen, Provincie Vlaams-Brabant, Provincie Limburg, VLM, ANB, Agentschap Onroerend Erfgoed, Stad Aarschot, Stad Diest, Stad Geel, Gemeente Herselt, Gemeente Hulshout, Gemeente Laakdal, Stad Scherpenheuvel-Zichem, Gemeente Tessenderlo, Gemeente Westerlo, RURANT, Kempens Landschap, Boerenbond, Natuurpunt, dMO, Abdij van Averbode en Abdij van Tongerlo.

Eeuwenoude traditie van stilte en zorg

Met het Begijnhof en het Webbekoms Broek in Diest vindt de Merodehappening 2022 plaats op twee prachtige locaties. De plaatsen sluiten bovendien naadloos aan op twee thema’s die zowel voor de stad als voor de gebiedswerking van Landschapspark de Merode kenmerkend zijn:

 • Eeuwenoude traditie van stilte en zorg
  Het Begijnhof en het nabijgelegen ziekenhuis Sint-Annendael van de grauwzusters kaderen in een eeuwenoude traditie van stilte en zorg, waar Landschapspark de Merode om bekend staat. De twee norbertijnenabdijen Avebode en Tongerlo, de basiliek van Scherpenheuvel, de thuisverpleging in Geel, en de rustgevende natuur dragen daar allemaal toe bij.

  In het programma van de Merodehappening is dit thema onder meer vertaald in een stilt-o-meter, waarbij je in en rond het Begijnhof ‘verstillingsplekken’ ontdekt en meer leert over de begijnen en Sint-Annendael.

  Ook yoga in de natuur, stilte- en zintuigenwandelingen in het Webbekoms Broek, en een lezing uit eigen werk van Anne-Marie Hooyberghs staan op de planning. Deze romanschrijfster liet zich meermaals inspireren door zorgthema’s uit de vooroorlogse periode.
   
 • Natuurontwikkeling, landschapsbeleving en integraal waterbeheer
  Het Webbekoms Broek biedt landschapsbeleving en zachte recreatie in een natuurgebied dat onmisbaar is geworden in kader van integraal waterbeheer. De locatie speelt zo een veelzijdige en belangrijke rol voor elke inwoner van Diest en de ruime omgeving. Het is een van de vele bijzondere natuurgebieden die Landschapspark de Merode rijk is. Tijdens de Merodehappening kunnen bezoekers het gebied verkennen aan de hand van verschillende begeleide wandelingen.

Ontmoetingsmoment

Bovenal is de Merodehappening een ontmoetingsmoment, met een sfeervolle belevingsmarkt waar ondernemers uit zowel Diest als het hele Merodegebied aan deelnemen. Animatie voor jong en oud is verzekerd. Voor de kinderen is er een creatieve speelweide (of bij slecht weer een indoor speelzaal). Er zijn ezelwandelingen, ijsjes, kriebelbeestjesdingen, fotozoektochten en vertellingen uit het boek ‘Verhalen van de Merode’ van Stijn Moekaars.