Diest krijgt inclusieve speeltuin: een speeltuin zonder fysieke barrières!

  • 10 januari 2022

Op het Warandepark in Diest zijn de afbraakwerken van de speeltuin naast het voetbalstadion gestart. De komende weken wordt er gebouwd aan een nieuwe inclusieve speeltuin, waar ook kinderen met een handicap hun hart kunnen ophalen. Er wordt onder andere een stilteruimte, vogelnestschommel, extra brede taludglijbaan, en een klank- en voelwand voorzien. Zo kunnen álle kinderen er samen spelen.

Samen spelen

Samen spelen is het leukste dat er is. Het is dan ook belangrijk dat iedereen kan meedoen. Daarom stimuleert stad Diest samen spelen tussen kinderen met en zonder handicap. De Kindergemeenteraad plaatste in 2020 reeds een “inclusieve speeltuin” in Diest op de agenda.

Het concrete ontwerp is het resultaat van een participatief traject met de Kindergemeenteraad enerzijds en met ervaringsdeskundigen van onder andere de scholen voor buitengewoon onderwijs De Bremberg en de Warandeschool, scouts Akabe Biebel, vzw Home Martine Van Camp, en de G-Kracht Adviesraad anderzijds. Door de ideeën uit die werkgroep en de Kindergemeenteraad samen te leggen, komen we tot een inclusieve speeltuin die voldoet aan alle noden.

Op maat

Een aantal speeltuigen zijn op maat gemaakt van kinderen met een handicap. Prikkelarm spelen kan in de stilteruimte. De klank- en voelwand zorgt voor spelplezier voor kinderen met een visuele beperking. Een taludglijbaan is een glijbaan die gebouwd wordt op een helling, zodat ook kinderen met een rolstoel er -met of zonder begeleider - van kunnen gebruikmaken. De bedoeling is om de fysieke barrières van andere speeltuinen zoveel mogelijk weg te werken. 

Toegankelijkheid

Op dit moment wordt er met man en macht gewerkt om de oude speeltuin af te breken, zodat de nieuwe speeltuin tegen het voorjaar afgewerkt kan worden. Om de toegankelijkheid voor mensen met een rolstoel te vergroten, wordt er een verhard pad naar en tussen de speeltuigen aangelegd. Er wordt eveneens aansluiting voorzien op de gehandicaptenparking van het zwembad.
Om dit project te realiseren, trekt de stad 56 000 euro uit.

 

Contact

Communicatie
Grote Markt 1
3290 Diest
België
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
16:00 - 19:00