Diest Faire Trade Gemeente

Week van de Fair Trade

Met op vrijdag 8 oktober De Langste Koffieklets!

Al 50 jaar schudt Oxfam mensen wakker over de onrechtvaardigheden in de internationale handel. Maar de politiek en de grote bedrijven dommelen rustig verder. We vragen hen om tijd en beleid te maken voor eerlijke handel.

Op vrijdag 8 oktober houden we tijdens de openingsuren van de bib De Langste Koffieklets, met als gesprekonderwerp nummer 1 eerlijke handel. Eerlijk duurt het langst!

Tijdens de Week van de Fair Trade is er in onze bib een Oxfam stand rond koffie en eerlijke handel. 

Ook pakt de fairtradepionier in België, Oxfam-Wereldwinkels uit met een campagne vol promoties en strijden ze voor een eerlijke en duurzame chocoladesector met mensenrechten en milieu in de hoofdrol. Iedereen kan tijdens de Week van de Fair Trade terecht in de Wereldwinkel van Diest. Tijdens de Week van de Fair Trade (6 t.e.m. 16 oktober) pakt de fairtradepionier in België, Oxfam-Wereldwinkels uit met een campagne vol promoties en strijden ze voor een eerlijke en duurzame chocoladesector met mensenrechten en milieu in de hoofdrol. Iedereen kan tijdens de Week van de Fair Trade terecht in de Oxfam Wereldwinkel van Diest.


fairtrade gemeente

 

 

 

 

 

 

 

Op 18 juni 2010 kreeg Diest de titel Fairtrade Gemeente.

Zowel het stadsbestuur als een 50-tal bedrijven, scholen, handelszaken en organisaties dragen eerlijke handel een warm hart toe. Zij verbinden zich er sedertdien toe om Fairtrade producten en andere duurzame voedingsproducten te promoten en te verbruiken.

Een Fairtrade Gemeente draagt op een heel concrete manier bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent bij ons in het Noorden.

 

Wat is duurzaam produceren / duurzaam ondernemen?

Dit is een vorm van ondernemen, gericht op economische prestaties, maar met respect voor het welzijn van de medewerkers, de sociale werkvoorwaarden en de maatschappij.

Daarbij wordt ook rekening gehouden met de ecologische randvoorwaarden, het milieu.

 

Wat is Fairtrade of eerlijke handel?

Fairtrade of eerlijke handel betekent dat producenten correct betaald worden voor hun werk. Fairtrade is dus een faire afspraak tussen bedrijven hier en boeren of landarbeiders in het Zuiden. Een gegarandeerde minimumprijs dekt de kosten van een duurzame productie en beschermt boeren tegen de grillige marktevoluties. Daar bovenop verdienen de boeren een premie voor elke kilo koffie, thee, fruit, katoen, en andere producten die ze met een Fairtrade keurmerk laten verkopen. De boerenorganisaties in het Zuiden beslissen zelf hoe deze premie wordt besteed. Ze zetten er allerhande projecten mee op in de sectoren onderwijs, gezondheid, het lokale leven, ... De hele gemeenschap vaart er dus wel bij. 

 

Diest Fairtrade Gemeente

Diest sleepte de titel van Fairtrade Gemeente in de wacht omdat aan 6 voorwaarden is voldaan :

  1. De stad Diest ondersteunt Diest Fairtrade zowel financieel als daadwerkelijk. Er wordt Fairtrade koffie en Fairtrade fruitsap aangekocht. Bovendien werkt een personeelslid van de stad mee bij Fairtrade projecten, tijdens 10 % van zijn opdracht.
  2. In de aangesloten winkels en horecazaken vind je minstens twee Fairtrade producten.
  3. De meeste scholen en een aantal bedrijven en organisaties gebruiken Fairtrade producten en maken dat duidelijk zichtbaar. Scholen organiseren ook educatieve campagnes om de kennis over en de betrokkenheid met Fairtrade te vergroten.
  4. Fairtrade komt regelmatig in de media. De inwoners van Diest worden geïnformeerd en gesensibiliseerd over Fairtrade aktiviteiten in de lokale pers.
  5. Er is een lokale trekkersgroep actief die zorgt voor het behalen èn het behouden van de titel Fairtrade Gemeente. Zij organiseren jaarlijks verschillende aktiviteiten.
  6. De stad Diest moedigt de lokale productie en consumptie van duurzame voedingsproducten aan. Een ruim aantal landbouwbedrijven verkopen hun producten (melk, vlees, groenten, fruit, aardappelen en granen) aan huis en doen zo mee aan de korte keten. De korte keten heeft als doel de consument dichter bij de producent te brengen. Meer informatie vind je op :

https://diest.be/ondernemers/landbouw-en-fruitteelt/korte-keten

 

De campagne Fairtrade Gemeente is een nationaal samenwerkingsverband tussen

Max Havelaar, fairtrade,  Rikolto, Oxfam-Wereldwinkels en 11.11.11.

 

Heb je vragen of zin om mee te werken ?

Diestfairtrade.info@telenet.be

diversiteit@diest.be  

 

Contact

Diversiteit
Hasseltsestraat 30
3290 Diest
België
José Gonzalez: 013 35 77 85 -- Amber Salaets: 013 35 77 87 -- Lies Dierckx: 013 35 77 86
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
Warning 11 juli gesloten