Nieuw circulatieplan in centrum vanaf 1 november 2021

Om het centrum nog vlotter bereikbaar te maken voor zowel voetgangers, fietsers, het openbaar vervoer als auto’s, is een nieuw circulatieplan uitgewerkt. Door de verkeersstromen te verbeteren, wordt de stadskern aangenamer én veiliger voor wie er woont, werkt, leeft en ontspant.

Het nieuwe circulatieplan wordt op 1 november 2021 ingevoerd. OPGELET: Omwille van de Allerheiligenmarkt op 1 november geldt voor sommige straten de nieuwe rijrichting pas na afloop van de markt. Let dus goed op de verkeersborden.

Wat wijzigt er vanaf 1 november?

In verschillende straten in het centrum verandert de rijrichting van het eenrichtingsverkeer. De meest opvallende wijziging is de rijrichting van de Koning Albertstraat en de Grote Markt. Vanaf 1 november kan je de Koning Albertstraat en de Grote Markt enkel bereiken via de Schaffensestraat en niet meer via de Hasseltsestraat. Alle rijrichtingen die veranderen worden hieronder opgesomd en kan je op de kaart terugvinden.

Wat verandert waar?

 1. Koning Albertstraat: de enkelrichting draait om richting de Grote Markt. De parkeerstrook blijft behouden, waardoor parkeren met de nieuwe rijrichting mee gebeurt.
 2. Schaffensestraat: op alle kruispunten wordt voorrang van rechts ingevoerd
 3. Ossekopstraat: de enkelrichting draait om richting de Koning Albertstraat.
 4. Oscar Nihoulstraat: de enkelrichting draait om richting de Refugiestraat.
 5. Refugiestraat: de enkelrichting draait om richting de Demerstraat.
 6. Grote Markt: de enkelrichting draait om richting Allerheiligenberg.
 7. Sint-Jan Berchmansstraat: de enkelrichting draait om richting de Leuvensestraat
 8. Egide Alenusstraat: de enkelrichting draait om richting Allerheiligenberg
 9. Allerheiligenberg: de enkelrichting draait om richting de Grote Markt.
 10. Valleilaan: tussen Boudewijnvest en het Sint-Jacobsplein draait de enkelrichting om richting het Sint-Jacobsplein.
 11. Statiestraat: komende van de Demerstraat draait de enkelrichting om richting de Verversgracht. Een gedeelte behoudt wel het tweerichtingsverkeer. De spoeddienst van het ziekenhuis blijft bereikbaar via rotonde Weerstandsplein en Statiestraat.
Circulatieplan 1 november 2021

Waarom deze aanpassingen?

Het nieuwe circulatieplan zorgt voor een betere spreiding van het verkeer in de stadskern. Door de nieuwe rijrichtingen ontstaan korte in- en uitrijroutes. Op die manier is het doorkruisen van de Grote Markt niet nodig, maar blijven de handelaars toch vlot toegankelijk. Kortom: het nieuwe circulatieplan maakt het kloppend hart van de stad veiliger en zorgt voor meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

Enkele korte in- en uitrijroutes zijn:

 • Hasseltsestraat - Leuvensestraat
 • Schaffensestraat - Koning Albertstraat: Michel Theysstraat - Schaffensestraat OF Refugiestraat - Demerstraat - Visserstraat OF Grote Markt - Sint-Jan Berchmansstraat

Nog vragen?

Het nieuwe circulatieplan brengt heel wat veranderingen met zich mee en dat is uiteraard even wennen. Bereid je dus goed voor alvorens je de baan op gaat. Zo vermijd je onverwachte en onveilige situaties.

Heb je toch nog een vraag? Stel ze via mobiliteit@diest.be. De meest gestelde vragen worden ook gebundeld onder de rubriek ‘veelgestelde vragen’.

Contact

Openbaar domein
Nijverheidslaan 23 - 25
3290 Diest
België
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:00
14:00 - 15:00
09:00 - 12:30
14:00 - 15:00
09:00 - 15:00
14:00 - 15:00
09:00 - 12:00
14:00 - 15:00
Gesloten