10 jaar Den Amer

 • 24 november 2021

Cultuurcentrum Den Amer in Diest bestaat tien jaar. Een verjaardag die ook Alex Agnew & Friends en Gabriel Rios niet willen missen. Zij staan daarom op 2 en 3 december op de planken van het CC en luiden er een heus jubileumjaar in. “Met de opening in 2011 werd een stap gezet naar een nieuwe wereld met ruimte voor gedurfde en grensverleggende voorstellingen”, zeggen directeur Dave Van den Broeck en artistiek verantwoordelijke Els Verdoodt. “Het stemt ons fier dat daarvoor een publiek is gegroeid. Bij de artiesten heeft onze persoonlijke aanpak veel krediet opgeleverd.”

“Sterke reputatie opgebouwd bij publiek en artiesten”

Het cultuurcentrum was vroeger beperkt tot het begijnhof. “Van die zaal van 120 personen naar een capaciteit van 500 zitjes en een ruim podium met alle technische faciliteiten: dat zette de poort open om grote producties in Diest te gast te hebben en zo onze vaste werking met vier pijlers - theater, muziek, comedy en familie - te verbreden”, zeggen Els en Dave. “Met dansvoorstellingen bijvoorbeeld: Rosas, Wim Vandekeybus, ... Voor Diest was dat nieuw. Of commedia dell’arte, zoals Circus Ronaldo. Voor de eerste voorstellingen stokte de verkoop bij 200 tickets, maar dan begon de mondelinge reclame zijn werk te doen. De laatste shows speelden voor uitverkochte zalen.”

Gedurfd programmeren

“Het zijn perfecte voorbeelden van onze identiteit: cultuur bieden, maar wel met een maatschappelijke meerwaarde. Geen delicate thema’s uit de weg gaan. Zoals Studio Orka uitnodigen met de voorstelling Inuk, waarvoor Huize Sint-Vincentius in Zelem voor jongeren met een complexe achtergrond zich als de ideale locatie leende. Nog een van onze opties: verbreden door samenwerking. Bijvoorbeeld met Jeugdhuis Tijl, GC den egger in Scherpenheuvel-Zichem, CC Het Gasthuis in Aarschot, ...”

De mix van vertrouwde namen en gedurfd programmeren heeft Den Amer een brede uitstraling opgeleverd. “Iets meer dan de helft van de bezoekers komt uit Diest, nog eens 10 tot 15 procent uit Scherpenheuvel-Zichem en dan nog een deel uit andere buurgemeenten. Maar – opvallend – een kleine 10 procent zijn mensen uit het Leuvense.”

Ook bij de artiesten heeft Den Amer veel krediet opgebouwd. “Stand-upcomedian Alex Agnew, toch niet de eerste de beste, polst zelf naar data om zijn nieuwe show te houden. Ook met andere namen als Warre Borgmans, Bruno Vanden Broecke en Adriaan Van den Hoof is een band opgebouwd. Onze sterkte? Hen als gewone mensen gemoedelijk ontvangen. Of samen een hapje eten: dagelijkse kost, maar wel met een persoonlijke aanpak. Hier gaat geen artiest naar huis zonder een dankwoordje en een persoonlijk afscheid door iemand van ons.” 

Een stuk om nooit te vergeten 

Een beklijvende ervaring was de voorstelling op 22 maart 2016, de dag van de aanslagen in Brussel. “Uitgerekend die avond was Lucas Van den Eynde met zijn gezelschap te gast met een voorstelling over een zelfmoordterrorist. Samen met Tania van der Sanden speelde hij de ouders van de terrorist. Dat spelen, die avond: de angst sloeg ons om het hart en ook Lucas en Tania schrokken terug. Nu, van de 400 verkochte tickets waren er nauwelijks annulaties. Uiteindelijk vond de voorstelling plaats, wel met een inleiding door een lid van Lucas zijn gezelschap. De reacties achteraf waren unaniem positief. Telkens Lucas en/of Tania hier te gast zijn, komt de unieke ervaring van die avond weer ter sprake.”

Uitdagende toekomst met een hecht team van medewerkers en vrijwilligers

Bij de tiende verjaardag kijken Dave en Els ook al vooruit: “Uitdagingen genoeg: meer jeugd – tieners – bereiken, meer diversiteit in Den Amer brengen, de drempel verlagen, van ons café een ‘zoete inval’ maken, ruimte voor telewerken en qua programmatie de vinger aan de pols houden voor nieuwe genres.” Een ploeg van zestien medewerkers zorgt ervoor dat alles in Den Amer op wieltjes loopt. Zij krijgen assistentie van een tiental vrijwilligers, die een handje toesteken bij de ticketcontrole, het beheer van de vestiaire, het toezicht aan de in- en uitgang, ...

Een jaar lang vieren

Op donderdag 2 en vrijdag 3 december 2021 krijgt Den Amer heel wat toppers over de vloer om z’n 10-jarig bestaan te vieren. “Door de huidige coronamaatregelen zal ons verjaardagsweekend er jammer genoeg eentje zijn zonder Den Amer op stelten, een leuke familiedag, of Den Amer tapt, het grootste café van Diest en omstreken. We hadden er graag onze nieuwe drankenkaart voorgesteld. Maar we krijgen wel heel wat vrienden over de vloer. En we blikken maar wat graag terug op 10 jaar Den Amer met onze Expo in de Foyer. Die zal trouwens ook in een feestelijk jasje steken. We zetten daarom een jaar lang onze feesthoed op en maken van 2022 een heus feestjaar! 10 jaar Den Amer wordt dus nog vervolgd,” dixit Dave en Els.

Op het programma

 • Alex Agnew & friends
  • Alex Agnew brengt een stevig voorsmaakje van zijn nieuwe zaalshow en heeft voor de gelegenheid enkele vrienden meegebracht die de avond in stijl (of zonder, nog beter) zullen aftrappen.
  • Donderdag 2 december 2021, 20.30 uur
 • Gabriel Rios
  • Het vijfde studioalbum van Gabriel Rios, Flore, is een lofzang op de muziek van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Rios keert terug naar de jeugd van zijn vader en grootvader met songs die ze hem graag hadden horen zingen.
  • Vrijdag 3 december 2021, 20.30 uur
 • Expo 10 Jaar Den Amer
  • Huisfotograaf Geert Brams heeft een selectie van zijn favoriete beelden gemaakt. We blikken samen met hem terug op de voorbije 10 jaar én werpen ook al een blik op de toekomst. Krijg ook exclusief een inkijk in de gastenboeken van het cultuurcentrum!
  • De expo is te bezichtigen van donderdag 2 december 2021 tot en met vrijdag 31 januari 2022 tijdens de openingsuren van het CC en telkens voor en na de avondvoorstellingen
 • Den Amer tapt = geannuleerd
 • Den Amer op stelten = geannuleerd

Contact

Communicatie
Grote Markt 1
3290 Diest
België
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:30
09:00 - 12:30
16:00 - 19:00